Alla kan hjälpa till

För att driva våra gemensamma projekt är alla inbjudna. För vissa insatser belönas deltagare med. Exempel på gemensamma uppgifter är iläggning och upptagning av bryggor. En lista på vad som behöver göras finns på områdets anslagstavla vid infarten och på föreningens hemsida.

Båtliv och idrott

Till varje fastighet på Storudden ingår en båtplats. Dessutom finns en gemensam vinterförvaringsplats och båtkran vid Tistelholmen. Här finns även möjlighet för utomstående att hyra båtplats, klicka här!

 

Gemenskapen

Idag är Storudden ett område där de boende kan koppla av från storstadens stress och jäkt. Tomterna är stora och skapar utrymme för privatliv. Samtidigt är det mycket på Storudden som är gemensamt. Vi sköter om saker tillsammans och vi har gemensamma aktiviteter som skapar extra trivsel.

Vad gör vi?

Först och främst hjälps vi åt med de gemensamma anläggningarna. Men vi ordnar också firanden vid Valborg och Midsommar. Vi har fotbollsturnering en gång om året och brännbollskvällar varje tisdag och torsdag under juli månad. För att ytterligare underhålla idrottsintresset ordnas simskola varje sommar under tre veckor, med allt från plask & lek till seriös märkestagning och crawlkurser för vuxna. Förutom dessa aktiviteter ordnas även andra initiativ som varierar år från år – exempelvis Tai Chi eller bouleturneringar.

 

Hur möter vi varandra?

Det finns massor att glädjas åt i mötet med andra, samtidigt är det lätt att irritera sig på grannar. Någon som låter för mycket, som kör för fort, eller kanske städar dåligt efter sig i bastun. Alla kan inte älska alla så konflikter kan ibland uppstå, men vi har en grundregel på Storudden – vi pratar med varandra, inte om varandra.

Moderna traditioner

Traditioner är viktiga i ett område som Storudden. Midsommar är en klassiker, men även andra traditioner är viktiga för livet på Torö.

April
I april är det dags att lägga i badbryggor och ju fler som ställer upp och hjälper till desto bättre. Den 30 maj firar vi även Valborg på Storudden, med majbrasa och korvgrillning.

Maj
I maj lägger vi tillsammans i båtar med kran och i slutet av månaden har både Tomtägare och Vägföreningen har sina årsmöten.

Juni
Den centrala traditionen under juni är givetvis Midsommar som vi firar vid bastu-badet. Kvällen innan klär vi stången tillsammans. Och under midsommaraftonen är det fest från eftermiddagen till sena kvällen.

Juli
I juli är det brännbollskvällar, simskola, fotbollsturnering och många andra traditionella aktiviteter.

Augusti
I augusti ordnas det ofta grillkvällar eller kräftskiva för alla boende på Storudden. Stort knytkalas vid bastubadet.

September
Sent i september tas båtar och bryggor upp.

Miljön på Storudden

Storudden ligger som vi alla vet i känsligt natur mitt i Stockholms skärgård. Det är med oro som vi ser övergödningens effekter på havet. För att vår natur ska bevaras finns det några saker som vi ska tänka på. Produkterna vi väljer. Använd miljömärkta medel när du diskar, tvättar och städar. Dumpa inte farliga ämnen i naturen, ens på din egen tomt, kör dem till återvinningsstationen. Ta hand om allt ditt eget avfall, oavsett om du är i din egen trädgård eller i den gemensamma bastun. Använd godkända bottenfärger till båten, tänk på att småbåtshamnen ligger nära badplatsen och att gifter påverkar annat än havstulpaner.

 

Vårt vatten

Under 2008 investerades mycket pengar för att vårt gemensamma “sommarvatten” ska räcka till alla. Det betyder att vi inte kan använda vattnet för bevattning av trädgårdar, eller fylla bassänger. Var varsam med det vatten du använder. Och tänk på att även borrade brunnar utnyttjar samma källa som vårt gemensamma vatten.

 

Hur vi kör

För både miljöns och säkerhetens skull kör vi max 30 km/tim inom området. Om vi alla håller oss under begränsningen, spar vi även på vägarna och därmed även på underhållskostnaderna.

 

Skärgårdsliv på Torö

Med skärgårdslivet runt knuten finns ett fantastiskt liv även utanför Storudden.

 

Service

Butiken på Torö öppnades den 29 april 2021 i ny regi.

Sommartid finns en fiskaffär vid Tottnäs där diverse delikatesser kan inhandlas. Ute vid Ankarudden finns en restaurang (bild) som är populär bland motorcykel-folket som ofta njuter av öns krokiga vägar. Mellan Ankarudden och Nynäshamn går buss flera gånger om dagen. Från Ankarudden kan du även ta båten ut till Öja och Landsort.

 

Ören och stenstranden

Värt att nämna är naturskyddsområdet Ören där Torö Stenstrand ligger. Det är välbesökt av filmare och fotografer. Men kanske mest känt är området för möjligheterna till vågsurfing. Vid sydlig vind över 10 sekundmeter är det inte ovanligt med vågor upp till fyra meter. Nära till smultronställen. Runt Torö finns fantastiska stränder. Och i alla år har sportfiskare sökt sig hit för att pröva lyckan. Dessutom når du enkelt hamnlivet i Trosa, Oaxen och Nynäshamn med egen båt.

 

 

Vinter på Torö

Även vintertid händer det saker på Torö, höjdpunkten är givetvis det årliga Luciatåget som arrangeras vid kyrkan. Torö är levande året om tack vare ett aktivt byalag och hembygdsförening.

 

Eldning

2018 beslutades att eldning bredvid tennisplanen inte längre är tillåten. Även att samla ihop ris och lägga på föreningens mark är inte tillåtet. Kan du inte själv, genom att kompostera eller elda, ta hand om ditt trädgårdsavfall är alternativet att köra det till SRV´s återvinning i Nynäshamn. I Nynäshamns kommun får du elda trädgårdsavfall på egen tomtmark under två veckor på hösten och två veckor på våren, vecka 41-42 samt 15-16 med föregående veckoslut.

 

 

Dagsverke

Vad som behövs åtgärdas meddelas på anslagstavlan vid brevlådorna på Storuddsvägen. Där hittar du även kontaktuppgifter. Vid utförande av dagsverke dras en viss summa av från din föreningsavgift.

 

Hjärtstartare

På vattenverk 1 vid brevlådorna efter infarten eftersom den där kommer att vara mest lättillgänglig året om (oavsett väder, stigarna vid bastubadet plogas inte vid mkt snö osv.)


Alla kommer också lätt att kunna se den gröna skyltningen varje gång man passerar in i vårt område.
12 personer på Storudden / Lilludden har gått HLR-utbildning under sommaren och en del har anmält sig som s k SMS-livräddare.

Vid ett misstänkt / konstaterat hjärtstopp gör följande:

Säkra platsen dvs se till att du själv inte utsätts för omedelbar fara.
Ropa på hjälp i närområdet.
Bedöm personens andning – om ingen eller onormal andning föreligger sannolikt ett hjärtstopp.
LARMA 112 –svara tydligt på frågorna och aktivera telefonens högtalare. Larmoperatören kommer att guida dig hela tiden tills ambulans kommer. Man söker också ev. SMS -livräddare i närområdet. Försök få hjälp att hämta hjärtstartare.

Starta hjärtlungräddning (HLR)

Koppla hjärtstarten. Öppna väskan och tryck på start. Hjärtstartaren instruerar hur elektroderna skall fästas osv.
Följ larmoperatörens instruktioner via telefonhögtalaren tills att ambulans / helikopter anländer och tar över.
Utmärkt att förbereda sig. Vem som helst får t utföra HLR och använda halv / helautomatiska hjärtstartare juridisk. Ingen sjukvårdsutbildning krävs. Dock mkt bra om man går en HLR-kurs.
Hjärtstartaren ger vägledning och avgör när man/om ska defibrillera eller ej.

För att lära sig lite mer om detta har vi samlat några videolänkar från HLR-rådet och Youtube.
1. Hur förstår man att en person har drabbats av ett hjärtstopp?
https://vimeo.com/185942688

2. Hur gör man hjärtlungräddning (HLR).

Hjärtlungräddning Vuxen

Hjärtlungräddning Vuxen med hjärtstartare

Hjärtlungräddning Barn

Ytterligare bra information och utmärkta undervisningsfilmer (om barn-HLR, drunkningstillbud, andningshinder hos barn) osv finns på HLR-rådets hemsida:
www.hlr.nu

Ladda ned informationen som Pdf

Se även filmen om vattenlivräddning

Se även filmen om säkerhet på isen

 

Ambulanshelikoptern

 

Vid olycka eller olycksfall ring SOS Alarm 112.

Landningsplatser:

Fotbollsplanen

Infarten, vid brevlådorna Storuddsvägen

Båthamnen/ Bastun

 

Brandgult blinkljus syns bäst

Ta emot helikoptern genom att dagtid stå på planen och vifta med ex. Armen, handduk eller nödbloss.

OBS! Lägg ej lösa föremål på landningsplatsen. Ta bort lösa föremål om de förekommer.
Nattetid är det bästa sättet att markera din position med en bil med påslagna varningsblinkers. Ett roterande varningsljus eller blinkande brandgult varningsljus. Ett annat sätt är att blinka med en ficklampa eller i ett fritidshus använda huvudströmbrytaren för att på så sätt blinka med hela huset.

 

Håll dig borta från helikoptern

När helikoptern har landat skall du stanna på vägen. Stjärtrotorn roterar så fort att den är omöjlig att se och den är livsfarlig att komma i närheten av. Invänta klartecken från någon i besättningen.

 

Hitta till oss

Res till Storuddsvägen med SL, klicka här!